Studiereis Veehouderij CITAVERDE College Horst

De tweedejaars leerlingenvan de opleiding Veehouderij niveau 3 en 4, hebben in de week van 19 t/m 23 maart 2018 verschillende bedrijven in Duitsland bezocht.De bedoeling van deze studiereis is om destudenten van CITAVERDE College Horst kennis te laten maken met de veehouderij in een ander land, waar ze volgens andere wetten, regels en omstandigheden een bedrijf moeten runnen.Ook kunnen leerlingen door middel van deze reis kennis maken met ondernemers die zijn geëmigreerd en horen hoe dit in zijn werk is gegaan.

De CLAAS-fabriek in Harsewinkel (D) werd bezocht, waar maaidorsers en hakselaars worden geproduceerd, dit bedrijf behoort tot één van de grootste en modernste fabrieken van de wereld met zijn hypermoderne productiefaciliteiten. Voor een slordige 200.000 euro kun je eigenaar worden van een maaidorser.

De leerlingen bezochten verschillende primaire productiebedrijven waaronder melkveebedrijven met 600, 1500 en 3000 melkkoeien. Mooi om te zien hoe elke ondernemer een andere geschiedenis, strategie en koemanagement heeft om mooie resultaten te behalen. De een gaat voor een hoge (levens)productie, 30 koeien die in hun leven 100.000 kg melk geproduceerd hebben. De koeien produceren per jaar ongeveer 11.000 kg melk. Het andere bedrijf melkt 350 koeien per uur in 72-stands draaimelkstal. En weer een ander bedrijf heeft er nog een flinke akkerbouwtak bij met 2500 ha grond. Hier konden ook nog het machinepark bekeken worden.

Na een avondje (stappen) in Berlijn is een melkgeitenbedrijf met 2000 geiten bezocht en een varkensbedrijf met 1600 zeugen. Leuk om te vermelden is dat de rondleiding op het varkensbedrijf gedaan werd door een oud-leerling veehouderij en zijn vader. De meeste bedrijven die bezocht zijn, waren oud-staatsbedrijven die na de val van de muur zijn gekocht door Nederlanders. De bedrijven zijn vervolgens geoptimaliseerd en verbouwd naar de bedrijven van nu.

De laatste excursiedag stond in het teken van de verwerking van agrarische producten. Eerst is de pluimveeslachterij bezocht en vervolgens is afgesloten bij de bierbrouwerij van Warsteiner.

Op donderdag 22 maart waren de leerlingen na een bijzondere ervaring weer terug op school.

De tweedejaars leerlingenvan de MBO opleiding veehouderij (niveau 3 en 4) van het CITAVERDE College in Horst hebben in de week van 19 t/m 23 maart 2018 verschillende bedrijven in Duitsland bezocht. De bedoeling van deze studiereis is om de studenten kennis te laten maken met de veehouderij in een ander landwaar ze volgens andere wetten, regels en omstandigheden een bedrijf moeten runnen.Ook kunnen leerlingen door middel van deze reis kennis maken met ondernemers die zijn geëmigreerd en horen hoe dit in zijn werk is gegaan.