Custers-KeurstenAgroLeeft heeft als doelstelling om het imago van de agrosector te boosten. Dit moet jongeren stimuleren om voor een loopbaan in de agrosector te kiezen. Wij vinden het de verantwoordelijkheid van iedere onderneming om een steentje bij te dragen in dit proces. Door het actief deelnemen aan activiteiten en evenementen kunnen ondernemers zelf actief de sector promoten. We vroegen Jacqueline Custers waarom zij deelneemt aan het Smaak!-evenement in Venray. Hieronder lees je haar motivatie. Wat is jouw bijdrage aan de promotie van de sector?

Tijdens het SMAAK!-evenement, van 23 tot en met 26 mei, wordt een heel weekend lang de verbinding gelegd tussen agro-ondernemers en horeca in Venray. Boeren, koks en consumenten zoeken elkaar op voor de meest smakelijke gerechten geproduceerd in onze eigen regio: lekker, gezond, vers en lokaal! SMAAK! zorgt dus voor verbinding en promotie in de regio.

Daarom doen wij ook mee: we willen laten zien en vertellen wie we zijn en waar we voor staan. Transparant zijn over de wijze waarop we zorg dragen voor onze boerderij, de zorg voor onze melkkoeien en ons land.

In 2018 zijn we gestart met eigen zuivelverwerking op onze boerderij waarbij we mensen willen verrassen met lekkere, onderscheidende toetjes en zuiveltussendoortjes zoals rijstdessert volgens oma’s recept en boerenkwark naturel of met fruit! Met als basis natuurlijk de volle melk van onze koeien: vers uit de koeltank getapt en direct verwerkt in onze moderne zuivelkeuken.

Op vrijdagochtend biedt SMAAK! al jaren een educatief programma aan voor leerlingen van Venrayse basisscholen. De kinderen leren tijdens deze ochtend van de deelnemende telers en boeren meer over fruit en groenten en over het houden van varkens, kippen en melkkoeien. Vervolgens gaan ze samen met een kok gezond en lekker koken met alles wat de agro-ondernemers uit de regio te bieden hebben. Zo leren kinderen op ‘belevende wijze’ over gezond en lekker eten en over de wijze waarop hun eten tot stand komt.

Boerderijeducatie Limburg

Ook thuis op onze boerderij doen we aan boerderijeducatie: schoolklassen komen op excursie om ‘belevend te leren’ over voeding; natuur en gezondheid door te kijken, ruiken en voelen. Dit doen we samen met een aantal educatieboeren in Noord Limburg, zodat scholen zelf een boerderij naar keuze kunnen boeken via www.boerderijeducatielimburg.nl

Onderwijs

Naast Boerderijeducatie werken we samen met HAS Venlo en CITAVERDE College omdat we het belangrijk vinden dat studenten tijdens hun opleiding kennismaken met praktijkbedrijven. De studenten komen op ons bedrijf om opdrachten uit te voeren of om informatie op te doen over de bedrijfsvoering.  Dit geeft een mooie combinatie tussen theorie en praktijk en bovendien worden wij weer geïnspireerd door de vernieuwende en verfrissende kijk van de studenten!

 

Jacqueline Custers

Melkveebedrijf Custers-Keursten