Rondreis door Californië

Op donderdag 27 april vertrokken 34 mbo-leerlingen met 6 begeleiders naar Californië. Hier hebben ze 15 dagen rondgetrokken en geweldige ervaringen opgedaan. Een verslag van docent Pieter-Jan Heijnen over deze indrukwekkende reis.

Leerlingen uit verschillende sectoren

Een reis zoals deze is natuurlijk spannend. Voor veel leerlingen is het de eerste keer dat ze zo ver en zo lang van huis zijn geweest. De leerlingen zitten in het derde leerjaar van het MBO van het Citaverde College in Horst en zijn verdeeld over verschillende sectoren. Tijdens de reis hebben we bedrijven bezocht en een rondleiding gekregen op een universiteit met een agro gedeelte.

Oneindig veel mogelijkheden in Californië

De reis die we hebben gemaakt was erg intensief. Californië heeft zoveel te bieden dat we weinig tijd verloren wilden laten gaan. Dagelijks stonden we vroeg op voor bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek. In totaal hebben we 4.000 kilometer afgelegd en vijftien tot twintig bedrijven bezocht verdeeld over de sectoren waar de leerlingen onderwijs in volgen. Zowel de leerlingen als de begeleiders hebben hun ogen uitgekeken: in Californië zijn er veel meer mogelijkheden dan in Nederland. In Nederland vinden we een bedrijf dat vierhonderd koeien heeft groot, terwijl we in Californië een bedrijf hebben bezocht met maar liefst 5.500 koeien. Ook is het bijzonder dat er in Californië jaarrond kan worden geteeld. In Nederland ligt bij veel bedrijven de teelt in de winter stil. Zo hebben we ons dagelijks verbaasd over de mogelijkheden die Californië te bieden heeft.

Vrije tijd om de Verenigde Staten te ontdekken

Bij een reis van vijftien dagen kan de boog niet altijd gespannen staan. Tijdens de vrije tijd die de leerlingen en begeleiders kregen, zijn er erg leuke dingen ondernomen. Denk aan een bezoek aan Universal Studios of een tocht door een van de prachtige nationale parken.

Reis past binnen AgroLeeft

De reis die we hebben gemaakt past uitstekend binnen het doel van AgroLeeft om het onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. De leerlingen hebben ervaren hoe het er in een gebied als Californië aan toegaat. Een ervaring die ze waarschijnlijk de rest van hun leven zullen meedragen. De reis was een groot succes en gaat in de toekomst zeker een vervolg krijgen!

Met een grote groep zijn we door Californië getrokken