Online lesmodule "Kwaliteit van agroproducten"

Diverse AgroLeeft partners, waaronder Citaverde College, Martens Asperges, ’tGruntehöfke en Nedalpac, werken samen aan een nieuwe online lesmodule over de kwaliteit van agroproducten.
Kwaliteit van oogst tot consument
De module richt zich op mbo-studenten en behandelt de kwaliteit van producten van oogst tot en met consument. Het gaat over kwaliteit op en rondom het tuinbouwbedrijf, maar ook om voorschriften voor keurmeesters op Fresh Park Venlo. Voor keurmeesters kan de module een goede opfrisser zijn.

Inhoudsdeskundigen vanuit bedrijfslevenMarike van Wezenberg (opleidingskundige bij Citaverde College)legt verschillende bedrijfsbezoeken af en ontwikkelt samen met de inhoudsdeskundigen vanuit het bedrijfsleven de content voor de lesmodule. Onder meer de volgende onderwerpen komen aan bod: sorteren, toleranties, presentatie, etikettering, HACCP en food defense.

Marike: “Van het steken van de asperge tot aan het moment dat een consument de asperge eet is een heel proces. Er komen veel zaken bij kijken die de kwaliteit van de asperge beïnvloeden. Door verschillende bedrijfsbezoeken heb ik hier een veel duidelijker beeld van gekregen. De opgedane kennis ga ik verwerken in de online lesmodule.

Tijdens het bedrijfsbezoek bij aspergeteler Ton Besouw werd me helder uitgelegd hoe het steken van asperges in zijn werk gaat; er komen nogal wat dingen bij kijken. Ik heb zelf ook een aantal asperges mogen steken, iets wat moeilijker is dan ik vooraf had gedacht.

Ton heeft me laten zien dat er na het steken van de asperges een aantal stappen worden ondernomen voordat de asperges worden gesorteerd. Zo koelen de asperges een nacht in bakken met water en worden ze vervolgens schoongespoeld en aan de onderkant afgesneden. Na deze stappen worden de asperges zorgvuldig een voor een met de hand gesorteerd. Door het bedrijfsbezoek is me duidelijk geworden dat het erg belangrijk is om de asperges op een goede manier te sorteren én verpakken.”


Visueel
en interactiefDe lesmodule is visueel en interactief en bevat diverse oefeningen om content eigen te maken. De module Kwaliteit van Agroproducten is plaats- en tijdsonafhankelijk te volgen en zal medio volgend schooljaar gereed zijn.

De kennis die tijdens bedrijfsbezoeken wordt opgedaan, wordt verwerkt in de lesmodule