Nederlandse agro- en foodsector in het buitenland

Wat leeft er eigenlijk binnen de agro in het buitenland? Een van de doelen van AgroLeeft is topmedewerkers op de arbeidsmarkt brengen, die samen met vooruitstrevende topondernemers, onze wereld gaan verduurzamen. Ook voor reislustige studenten, die de wereld willen gaan ontdekken, zijn er talloze mogelijkheden om je te ontwikkelen tot een topmedewerker binnen de groene sector.

Leren van verschillende culturen in de agrarische sector
Als wereldwijde exporteur van agroproducten mogen wij de wereld als onze klant zien. Globalisering speelt dan ook een steeds grotere rol in onze sector. Studeren, of werkervaring opdoen in het buitenland biedt dan ook een grote meerwaarde voor studenten en hun toekomstige werkgevers. AgroLeeft kan studenten helpen met verschillende uitwisselingen, bijvoorbeeld naar Verenigde Staten. Studenten doen tijdens een verblijf in het buitenland veel kennis op en leren andere gebruiken, methodes, technieken en denkwijzen kennen.

Agri business in het buitenland
Na de Europese Unie zijn de Verenigde Staten en Canada de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse agro- en foodproducten in het buitenland. In 2011 was de geschatte exportwaarde ruim €2 miljard. Nederland exporteert niet alleen naar de VS en Canada, veel Nederlandse Agro- en foodbedrijven zijn namelijk ook zelf actief op de Amerikaanse en Canadese markt. Er zijn Nederlandse ondernemingen gevestigd van het noordoosten van Canada, tot het zuidwesten van de Verenigde Staten (Arizona).

Agro in de Verenigde Staten
De meest populaire producten uit akkerbouwsector in de VS zijn: sojabonen met 50% van de wereldproductie, maïs met 40% van de wereldproductie, tarwe, tabak, katoen en sorghum met 25% van de wereldproductie en dan nog aardappelen, rijst, haver en suikerbuiten. In de VS kennen ze verschillende landbouwzones omdat het klimaat in het land erg varieert. Wil je werken met maïs, dan moet je in het zuiden van het land zijn. De oostkust daarentegen kent veel tuinbouw, groente- en fruitteelt en pluimveehouderijen. Aan de kust van Florida en Texas worden citrusvruchten, suikerriet en rijst verbouwd. Ligt jouw passie in de veehouderij? Dan moet je in het noorden zijn.