Mbo-uitblinker Twan: “Vind je passie om uit te blinken”

Twan van Lier (18) uit Sevenum is de uitblinker van CITAVERDE College. Volgens zijn docenten is hij de mbo-student die zich dit jaar het meest heeft onderscheiden in zijn studieloopbaan. Volgens Twan heeft dat één simpele reden: “Als je een vak kiest waar je van houdt, dan straal je dat ook uit.”

Twan is derdejaarsstudent aan de opleiding Tuin, Park en Landschap in Roermond. “Twan is onze Uitblinker omdat we hem een voorbeeld vinden, door zijn passie voor zijn vak en hoe hij zich heeft bewezen in zijn stageperiode”, zegt stagebegeleider en docent Jean Pustjens van CITAVERDE College Roermond. “Wij ontvingen een lovende reactie over zijn inzet en communicatieve vaardigheden.”Hij werd al snel het visitekaartje van zijn stagebedrijf, Hermans Tuin- en bestrating genoemd. Carlos Hermans: “Door zijn manier van werken en zijn houding vertrouwde ik Twan al snel zijn eerste zelfstandige klus toe. Achteraf kreeg ik een telefoontje van die klant met de complimenten voor Twans communicatieve vaardigheden en zijn klantvriendelijke houding.”

“Vakmanschap vind ik heel belangrijk aan mijn opleiding. Ik leer graag veel over mijn vakgebied. Ik wil van school afkomen als een hovenier”, zegt Twan zelf stellig. Dat is niet altijd zo geweest. Twan wist pas in het vierde jaar van het vmbo wat hij wilde gaan doen. “Ik had geen idee totdat ik een beurs bezocht met opleidingen. Per toeval kwam ik uit bij de stand van de hoveniersopleiding. Toen was ik zo onder de indruk dat de keuze snel gemaakt was.” Nu hij bezig is, weet hij zeker dat hij op de goede plek zit. “Als ik met ideeën en projecten bezig mag op mijn stageplek, dat is gewoon mooi”, glundert hij. De tuin thuis, die moet nog even wachten. “Daar heb ik nu jammer genoeg nog geen tijd voor. Ik heb wel al een idee, maar dat moet wachten tot volgend jaar”, lacht hij.

Tot 9 november kan er gestemd worden voor de landelijke titel ‘MBO-Uitblinker 2016’. Tot nu toe staat hij in de top 10 van 42 landelijke uitblinkers. Met zijn nominatie wil Twan aan toekomstige studenten laten zien wat dit veelzijdige beroep te bieden heeft. Als hij wint, heeft hij echter nog grotere ambities. Een van de voordelen van de titel ‘mbo-uitblinker’ is de aandacht die je krijgt. Ook krijgt de winnaar ministers te spreken. Twan weet al wat hij hen zou aanraden: “Ik wil mijn ervaringen met het mbo delen. Het vakgerichte stuk legt het steeds meer af tegen de algemene vakken. Ik zou toch pleiten voor meer tijd voor het vakgerichte deel. Hij heeft dit al eens aangekaart bij de directie van zijn school, “maar bij een minister kun je toch nét wat meer bereiken.” Twan heeft meer ideeën: “En ik zou zeggen dat men op het vmbo meer voorlichting zou moeten geven over wat mogelijk is qua vervolgopleidingen. Als je alle opties weet, kun je pas de goede keuze maken. En je kunt pas uitblinken als je iets gevonden hebt wat echt jouw ding is.”

Inmiddels heeft Twan het zo druk met het uitdragen van zijn uitblinker-schap, dat hij af en toe vrij moet vragen van zijn stage. “Dat vind ik toch ook wel jammer, want dat is wel waar ik het meeste van leer.” Stemmen op Twan kan tot 9 november opwww.ditismbo.nl/uitblinkers/2016/twan-van-lier Als hij in de top 10 eindigt, mag hij zich tijdens het MBO Uitblinkers-gala op 24 november presenteren aan de vakjury. De landelijke winnaar mag zich een jaar lang inzetten als ambassadeur voor het mbo.

Twan van Lier