Landelijke dag Boomteelt: verbinden studenten met ondernemers

Op woensdag 20 juni organiseerde CITAVERDE College de vierde editie van de landelijke dag Boomteelt. Op deze dag stond het verbinden van leerlingen met bedrijven in de boomteelt centraal. Na drie geslaagde edities in verschillende provincies vond deze vierde editie voor het eerst plaats in Limburg. Bijna tachtig leerlingen vanuit verschillende agrarische opleidingen in Nederland namen deel aan dit evenement.

Opleiden: Dat doe je samen!
Deze editie stond in het teken van het thema ‘specialisatie’. Vier boomteeltbedrijven uit de regio hebben tijdens dit evenement hun deuren geopend om leerlingen inzicht te geven over hoe het er in de praktijk aan toe gaat. De deelnemende bedrijven warenLakei B.V. Boomkwekerijte Lottum,Frank Coenders Kwekerijen BVte Grubbenvorst,Vergeldt & Bouten Boomkwekerste Lottum enBlauwebessenlandte America.

Diverse onderwerpen kwamen aan bod: De voor- en nadelen van specialiseren, het berekenen van de kostprijs van het eindproduct, het beschrijven en bepalen van het sortiment én het belang van goede marketing voor de sector in binnen- en buitenland.

Topmedewerkers koppelen aan topondernemers
AgroLeeft is een samenwerking tussen het groene beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de regio Zuidoost-Nederland. Het doel van AgroLeeft is om topmedewerkers op de arbeidsmarkt te brengen die samen met vooruitstrevende topondernemers aan de slag kunnen. De deelnemende bedrijven geven op deze manier leerlingen de kans om met eigen ogen te zien en ervaren hoe het er in de praktijk aan toe gaat. De aanwezige leerlingen kregen tijdens deze excursie een eerste indruk van vier potentiële werkgevers in de boomteeltsector.

Terugblikorganisator Herman Janssen
Dankzij de medewerking van de boomteeltbedrijven, mogen we terugkijken op een geslaagde dag. Het was een hele organisatie. Niet alleen de bedrijven moesten geregeld worden, maar de leerlingen kwamen vanuit het gehele land. Iedereen was mooi op tijd, zodat we het programma ook goed af konden werken. De leerlingen, de begeleiding en de meewerkende bedrijven waren achteraf erg tevreden over de opzet en het verloop.