Kunnen Bonaire, Sint Eustatius en Saba meer zelfvoorzienend worden door zelf hun eigen voedsel te gaan produceren? De eerste stappen om de afhankelijkheid van import van groenten en fruit te verlagen zijn gezet. Lees het in deze blog over het schoolkassenproject op Bonaire en de situatie van de land- en tuinbouwsector in Caribisch Nederland.

Het kassenproject is op 15 scholen van het basis- en voortgezet onderwijs op Bonaire gestart door het ministerie van Economische Zaken. In de kassen leren de kinderen om zelf groenten en fruit te verbouwen. De oogst wordt gebruikt als maaltijden op school, zodat kinderen eveneens leren wat gezond eten inhoudt. Nederland wil het kassenproject gaan uitbreiden Sint Eustatius en Saba, zodat ook deze eilanden minder afhankelijk worden van import en de bevolking een gezonder voedingspatroon gaat adopteren.

Flamingo-2460474_1920

Bestaanszekerheid van Caribisch Nederland 

Sinds 2010 vormen Bonaire, Sint Eustatius en Saba samen Caribisch Nederland. Nederland wil de bestaanszekerheid van deze eilanden vergroten en heeft daarom sociaaleconomisch onderzoek uitgevoerd. Een van de grootste problemen zijn de hoge prijzen voor groenten en fruit door de import. Het Ministerie van Landbouw wil de eilanden ondersteunen om de land- en tuinbouwsector te verbeteren, met als gevolg dat de handel in agrarische producten ook makkelijker wordt.

Afhankelijk van import
Op Bonaire en Sint Eustatius heerst een droog klimaat en overbegrazing. Geen ideale situatie voor de landbouw en veehouderij. Groenten- en fruithandelaren uit Venezuela maakten daarom dagelijks de overtocht naar Caribisch Nederland om de bevolking te voorzien van gezond voedsel. De eilanden werden erg afhankelijk van deze handel. Dit werd een probleem toen Venezuela begin januari een handelsboycot aankondigde. De schappen in de supermarkt werden met de dag leger.

Bestaanszekerheid van Caribisch Nederland
Reden genoeg voor het Nederlandse kabinet om werk te gaan maken van het produceren van lokaal voedsel voor de eilanden. Voordat Bonaire, Sint Eustatius en Saba op grote schaal voedsel kunnen produceren moet het huidige beleid worden geïnnoveerd. Het Nederlandse kabinet wil dit gaan realiseren door wetenschappers van de universiteit in Wageningen en het Ministerie van Landbouw in te schakelen. Verder adviseert Nederland het lokale bestuur op de eilanden over hoe ze de opstart van landbouwbedrijven kan faciliteren en stimuleren. Om interesse op te wekken voor de land- en tuinbouwsector en kennis te delen bij de jongere generatie wordt het kassenproject in de nabije toekomst ook gestart op Saba en Sint Eustatius.