Gouden Schoolkantine Schaal voor CITAVERDE

CITAVERDE College in Horst heeft de gouden Schoolkantine Schaal 2016 van het Voedingscentrum verdiend. En dat is bijzonder, want daarmee zijn ze een van de eerste scholen van Nederland.

CITAVERDE College deed mee aan een pilot van het Voedingscentrum en werkt nu al volgens de zwaardere regels die vanaf volgend jaar voor alle scholen gaan gelden die in aanmerking willen komen voor de categorie Goud voor hun gezonde schoolkantine. Hiermee laat de school voor VMBO en MBO zien dat zij voorop wil lopen in het uitdragen van het belang van gezonde voeding bij de studenten en medewerkers.

De kantine presenteert gezondere producten aantrekkelijk en opvallend. De makkelijke keuze is nu vooral gezond en natuurlijk ook lekker. Dat draagt bij aan de gezondheid van iedereen binnen de school, een van de speerpunten van CITAVERDE College.

Met het aanpassen van het assortiment van de schoolkantine volgt CITAVERDE College Horst haar missie op: zorgen voor een beter, mooier en leuker leven. Daarbij horen thema’s als gezondheid en gezonde voeding, duurzaamheid, milieu, dierenwelzijn en natuur. Al jaren werkt CITAVERDE College aan het gezonder maken van het schoolkantine-assortiment en heeft ondanks de verscherpte regelgeving nu in Horst de Gouden Schoolkantineschaal 2016 binnengehaald. Zo biedt de kantine groente en fruit aan en bestaat minstens tachtig procent van het aanbod uit ‘betere keuzes’. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren. De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken. De school heeft deze aanpak in het beleid verankerd.

Daarmee komt het CITAVERDE College ook tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. Dat is niet raar. Verleidingen weerstaan, vraagt zelfcontrole. En dat kunnen we niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld na een spannende wiskundetoets of als je verliefd bent. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt dat kantinebezoekers vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezonde producten bestaat.

CITAVERDE ontvangt Gouden Schoolkantine Schaal