Dierenartsenpraktijk bij CITAVERDE College

CITAVERDE College krijgt dierenartsenpraktijk in haar school

Dierenartsenpraktijk Horst start volgend schooljaar een dependance op het CITAVERDE College in Hegelsom. Studenten Dierenartsassistent paraveterinair leren dan onder begeleiding van dierenartsen in een levensechte situatie. De complete dierenartsenpraktijk in de school in Hegelsom is uniek in de onderwijswereld.

“Goed onderwijs kun je niet alleen”, stelt directeur Ton Hermans van het CITAVERDE College in Hegelsom. “Onze filosofie is samenwerken met bedrijven en instellingen om de onderwijservaring zo goed mogelijk aan te laten sluiten met de praktijk.” Een dependance van een dierenartsenpraktijk in de school is daarvan de ultieme invulling.

“We willen voorop lopen en de beste manieren zoeken om toekomstbestendig te investeren”, vertelt Hermans. Docenten dierverzorging en paraveterinair Lianne Versteden en Anoeska Heinemans (ook dierenarts in Horst) kregen eind vorig jaar de ingeving om de handen ineen te slaan. “Waarom beginnen we geen praktijk op school? De leerlingen kunnen assisteren en de school krijgt zo meteen meer leerwerkplekken”, stelden de dames. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en al snel zaten directeur Ton Hermans en Robin Holle, dierenarts in Horst, Leunen en Blerick, om tafel. De timing was perfect: de leerlingen hebben vanaf volgend jaar ruimte in hun curriculum, de faciliteiten waren toe aan vernieuwing en Dierenartsenpraktijk Horst is verbonden met het CITAVERDE College via samenwerkingsverband AgroLeeft.

Dierenarts Holle zag het wel zitten om spijkers met koppen te slaan. “Voor ons is dit een goede kans om mee te werken aan de opleiding van nieuwe paraveterinair dierenassistenten. Zo stemmen we praktijk en opleiding nog beter op elkaar af. Daarnaast denken we dat een praktijk op school hier laagdrempelig kan zijn: mensen komen hier misschien eerder, bijvoorbeeld met kleine vragen. Dat is een van de redenen dat we ook bij Tuincentrum Leurs in Venlo beginnen met een dependance. Ook hier kunnen leerlingen onder begeleiding van een arts aan de slag.”

De school wordt in de zomervakantie verbouwd. De rechtervleugel wordt ingericht als praktijk, met een ontvangstruimte, balie, wachtkamers en behandelkamers “Hier worden basisoperaties gedaan”, legt Holle uit. “Complexere behandelingen doen we in Horst.” Heinemans ziet ook de voordelen van een dependance: “Hier krijgen we meer tijd om leerlingen iets te leren en zullen ze het ook sneller zelfstandig kunnen. Zo kunnen ze taken overnemen van een dierenarts, zoals bloed afnemen of een infuus aanleggen. Tijdens stages is daar niet altijd tijd voor.” Haar collega Lianne Versteden vult aan: “Ze moeten hier ook alles doen: van telefoon opnemen en ontvangst, tot voorraadbeheer van medicijnen. Allemaal onder supervisie, natuurlijk, kwaliteit staat voorop. Maar hun takenpakket is wel een stuk ruimer dan bij veel stages.”

Het zal in het begin nog even wennen zijn. “We moeten bekijken hoe het allemaal zal gaan in de praktijk”, stellen de initiatiefnemers. “Zover we weten is dit is de eerste plek in Nederland waar dit gedaan wordt.” De dierenartsenpraktijk op het CITAVERDE College is in eerste instantie een aantal dagdelen in de week geopend. De praktijk is bedoeld voor leerlingen van het derde en vierde leerjaar. “En we kunnen leerlingen sneller iets laten zien”, vult docent Lianne Versteden aan. “ We kunnen de praktijkruimte ook buiten openingstijden gebruiken om in een realistische situatie te oefenen.”

De leerlingen staan in ieder geval al te popelen. Tweedejaars Demi Klaassen en Kelly Teunissen mogen volgend jaar meteen aan de slag. “Het is echt gaaf dat zoiets kan op school. Je krijgt echt de mogelijkheid om te groeien”, zegt Kelly. “Bij onze opleiding is theorie ook echt belangrijk, je moet altijd blijven leren, maar meer in de praktijk bezig zijn, is ook heel fijn”, vult Demi aan. “Ik denk dat we in de toekomst wel een voorsprong hebben op leerlingen van andere scholen. We hebben al echte ervaring.”

Robin Holle - Ingrid Coenders - Lianne Versteden - Kelly Teunissen - Anoeska Heinemans - Ton Hermans