Brosa farming with a smile

AgroLeeft partner Hoeve Rosa uit Sevenum en de Brem Holsteins uit Velden hebben dit jaar de handen ineen geslagen. Wetgeving en omgevingsfactoren dwongen hen om naar de toekomst te kijken. Dit leidde tot een nieuw bedrijf: Brosa Farming.

Fons Kersten en Mark van Lipzig kenden elkaar al langer omdat ze regelmatig samenwerkten. In 2018 besloten ze om de kansen te onderzoeken voor een samenwerking. Inmiddels bestaat het nieuwe bedrijf een half jaar en zijn alle koeien van Hoeve Rosa verhuisd naar Velden. Daar staan 375 melkkoeien en 250 jongvee in de stallen.

De samenwerking tot nu toe
Sinds januari werken Fons en Mark op afstand met elkaar. Fons: "Als je gaat samenwerken is het belangrijk om elkaar écht de ruimte te geven, anders komt je eigen ondernemerschap in het gedrag. Dat functioneert prima bij ons. De taken zijn goed verdeeld. Mark en zijn familie verzorgen de operationele kant van de boerderij. Door alle digitale mogelijkheden kan ik vanuit Sevenum de melkproductie volgen.Eén keer per maand zitten we fysiek bij elkaar om zaken te bespreken en te regelen. Op die manier kan ieder zichfocussen op een eigen deel van de onderneming. En heb ik de ruimteomsamen met mijn vrouw Yvonnede uitbreiding van onze vergaderlocatie bij Hoeve Rosa te realiseren."

Afzet
Het bedrijf zet haar zuivel af bij Friesland Campina maar heeft ook een eigen zuivellijn opgezet: Zuivel van Nu. Het lokale zuivelproduct is een mooi voorbeeld van 'korte keten landbouw', die de afgelopen tijd zoveel aandacht kreeg.

Wil je meer weten over Brosa?
Kijk dan op de websiteof breng een bezoekje aande boerderij. Je kunt er365 dagen per jaar terecht. Het adres is:
Schandelo 110
5941 NHVelden

Wij wensen de ondernemers veel succes met Brosa!