DSC_0324Veel studenten kiezen ervoor om één of meerdere stages tijdens hun studie in het buitenland door te brengen. Een buitenlandstage is niet verplicht, maar studenten worden door veel scholen wel gestimuleerd om zich internationaal te oriënteren. Het is één groot avontuur en voor velen het hoogtepunt van hun schoolcarrière. We vroegen Rick (op de foto) en Jimmy naar hun ervaringen in Oostenrijk.

Tijdens zijn opleiding koos Jimmy voor een stage in het buitenland vanwege het lonkende avontuur en de mogelijkheid tot het verbreden van zijn kennis. Samen met Rick ging hij naar Oostenrijk om te werken bij bloemkweker Gartenbau die met name gerbera's en rozen teelt. Gartenbrau levert rechtstreeks aan meer dan 250 klanten in Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Italië en Duitsland.

"Tijdens mijn stage heb ik mij verder verdiept in biologische gewasbescherming. Hier ben ik veel nieuwe insecten tegengekomen en heb ik ontdekt welke invloed zij hebben op de plant. Ook op het gebied van marketing heb ik veel geleerd tijdens mijn stage in Oostenrijk, hier lag de focus ook vooral op bij het stagebedrijf. De kwaliteit van de bloemen was minder van belang, door de commerciële instelling werden ook deze kwalitatief slechtere bloemen altijd wel verkocht", vertelt Jimmy.

Er was ook ruimte voor eigen inbreng en ideeën. Rick vertelt enthousiast: "Ik zag dat het gewas vrij dik was met veel bladeren en daardoor weinig bloemen. Door bladeren weg te halen kreeg het hart van de bloemen meer licht en daardoor ook meer knoppen. Het gaf echt een kick dat ik mijn idee mocht uitvoeren en het ook nog werkte."

Lees het volledige artikel in het AgroLeeft Magazine