Aantal studenten in de agrosector in Zuidoost-Nederland groeit met 67% 

Ten opzichte van 2015 steeg het aantal studenten in de agrosector in onze regio met 67%. In 2015 telde de agro-opleidingen van HAS hogeschool in Venlo & CITAVERDE College 459 leerlingen, in 2018 zijn dit er 767. Het aantal BBL-studenten (Beroeps Begeleidende Leerweg) verdubbelde zelfs in deze periode.Ook de aanmeldingen voor het aankomende schooljaar beloven veel goeds. In vergelijking met hetzelfde tijdstip van vorig jaar zijn de aanmeldingen voor de agro-opleidingen van CITAVERDE College met 8% gestegen. Bij HAS hogeschool in Venlo is de stijging op dit moment al 22,5%.

De agrarische sector in Zuidoost-Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de nationale economie. Studenten van HAS Venlo en CITAVERDE College zijn belangrijk voor de toekomst van de sector in de regio. Om zoveel mogelijk topmedewerkers op de arbeidsmarkt te brengen is AgroLeeft in 2015 opgericht. AgroLeeft is een samenwerking tussen het groene beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de regio Zuidoost-Nederland. De intensieve samenwerking heeft een positieve impact op de inhoud van het onderwijs, het imago van de sector én dus ook op het aantal jongeren dat kiest voor een toekomst in de sector.

Innovatie in de sector
De Nederlandse agrarische sector is op veel gebieden een voorbeeld voor de rest van de wereld. Zij heeft relatief de laagste impact op het milieu van alle landen wereldwijd én loopt voorop in uitdagingen rondom voedsel, water, energie en milieu. Agrarische bedrijven moderniseren in hoog tempo en technologische ontwikkelingen en innovaties gaan een steeds grotere rol spelen. Niet alleen in de praktijk, ook in het onderwijs. Daarnaast zijn bedrijven binnen de agrosector een belangrijke factor in de huidige klimaat- en energietransitie. Deze ontwikkelingen en uitdagingen zorgen ervoor dat jongeren zich meer aangetrokken voelen tot deze levendige groene sector.

Verklaring HAS en CITAVERDE
‘’Studenten zien dat het onderwijs dankzij deze intensieve samenwerking met het bedrijfsleven erg aantrekkelijk is geworden’’, aldus Ton Hermans, directeur CITAVERDE College Horst. “Het biedt perspectief op geweldige interessante banen en bovendien een baangarantie. Als je dat ook nog kunt doen in een sector die bijdraagt aan een gezondere en duurzamere omgeving, dan is de keuze snel gemaakt!’’

Frans van Leijden, directeur HAS Venlo, herkent de woorden van Hermans: ‘’Een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de wereld waarin we leven is een belangrijke waarde voor Generatie Z, de jongeren van deze tijd. Wij zien dat direct terug in de belangstelling voor onze opleidingen.’’

Samenwerking
AgroLeeft is een samenwerking tussen het groene beroepsonderwijs en het bedrijfsleven in de regio Zuidoost-Nederland. Onze regio heeft een sterke positie in de agro- en foodsectoren. Door intensief samen te werken aan onderwijsvernieuwing en een gezamenlijke werving en PR, zorgen we ervoor dat er voldoende personeel met relevante kennis voor deze sectoren beschikbaar blijft.

AgroLeeft heeft als missie om ondernemers en studenten samen te brengen om een gezonde en mooie toekomst te creëren. Het doel is topmedewerkers op de arbeidsmarkt te brengen die samen met vooruitstrevende topondernemers aan de slag kunnen.